Gezelschap

Ratten hebben geen paarvorming maar leven in groepen. Het zijn sociale dieren die lichaams-contact nodig hebben. Ze spelen met elkaar en verzorgen elkaars vacht. Omdat contact met soortgenoten zo belangrijk is, is het nadrukkelijk aan te raden twee of meer ratten te houden. Een mens kan nooit 24 uur per dag een soortgenootje vervangen.
Alleen vrouwtjes of alleen mannetjes kunnen over het algemeen goed samenleven in een groep. Een goede combinatie is natuurlijk ook een gecastreerd mannetje met een vrouwtje, maar ook in een gemengde groep van meerdere vrouwtjes en gecastreerde mannetjes komen ratten goed tot hun recht.
Het koppelen van ratten is echter niet altijd zo eenvoudig als het lijkt.
De dieren hebben hierbij niet de keus om hun eigen maatje uit te zoeken, maar dat wordt voor hun bepaald. Het is belangrijk om eerst goed naar de karakters van de te koppelen dieren te kijken. Twee dominante dieren zijn erg lastig te koppelen.
Het kan zijn dat de dieren elkaar niet meteen accepteren en dat kan tot vervelende situaties zorgen.
Hieronder staan een aantal koppelmethodes die vaak goed werken.

Koppelen gaat het beste op neutraal, dwz voor alle betrokken dieren onbekend, terrein.
Zorg altijd voor een tweede verblijf, koppelen gaat niet altijd in een keer goed waardoor de dieren tijdelijk apart gehuisvest dienen te worden.
Belangrijk is ook om er voldoende tijd aan te besteden.
Zorg dat het nieuwe verblijf goed toegankelijk is. Een onhandig geplaatste etage of tak kan snel ingrijpen ernstig belemmeren, met alle gevolgen van dien.
De meeste gevechten vinden plaats wanneer een dier door een ander dier in een hoek gedreven wordt en niet weg kan. Met name huisjes, buizen en tunnels zijn vaak de plaatsen waar zulke gevechten ontstaan en mogen pas in het verblijf wanneer de dieren elkaar volledig hebben geaccepteerd.

Er zijn een aantal verschillende manieren van koppelen;

De twee-kooien methode:

Dit is de meest veilige methode om te koppelen. Deze methode vergt ongeveer een a twee weken tijd.

 • Stap 1:
  • Zorg dat er twee kooien naast elkaar staan. Hierdoor kunnen de dieren elkaar horen, zien en ruiken. Gun het nieuwe dier de eerste paar dagen de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen.
 • Stap 2:
  • Na twee dagen wisselen de dieren van kooi. Belangrijk is om de kooien niet te verschonen. Op deze manier krijgen ze de kans om elkaars nestgeur aan te nemen. Herhaal dit nu elke dag en laat de dieren zoveel mogelijk met rust.
 • Stap 3:
  • Na een dag of vier kan men ze op neutraal terrein, bijvoorbeeld in de badkamer of hal samen los laten lopen. De dieren zullen elkaar nu aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen. Na een paar uur zal de strijd gestreden zijn. Soms lukt dit niet op een dag. Wanhoop niet en probeer het de volgende dag nog eens! Er kunnen gevechten ontstaan waarbij daadwerkelijk kleine verwondingen ontstaan. Dat is vrij normaal. Zijn de wonden groter dan een centimeter dan is het verstandig de koppeling te staken. Waarschijnlijk klikt het totaal niet waardoor de koppeling nooit succesvol zal zijn.
 • Stap 4:
  • Nu kunnen de dieren samen in een kooi gezet worden. Zorg ervoor dat deze kooi grondig is schoongemaakt. Ook alle attributen als speelgoed, plankjes en takken. In een enkel geval kan er in de kooi weer een dominantie strijd ontstaan. Laat de eerste paar weken de huisjes, buizen en tunnels uit de kooi.

De was methode:

Deze methode is vooral geschikt voor lastig te koppelen dieren. De methode vergt ongeveer een week tijd.

 • Stap 1:
  • Zorg dat er twee kooien naast elkaar staan. Hierdoor kunnen de dieren elkaar horen, zien en ruiken. Gun het nieuwe dier de eerste paar dagen de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen.
 • Stap 2:
  • Zet twee vervoersmandjes klaar met onderin een stuk keukenpapier. Zorg voor een keukendoek en een flesje vanille-essence (uit het schap met de bakproducten van de supermarkt). Vul een bak of emmer met een bodem handwarm water plaats het eerste dier in het water en was het voorzichtig. Dep het dier enigszins droog en plaats het in het vervoersmandje. Doe het zelfde met het volgende dier en herhaal dat met beide dieren om de beurt nogmaals. Voeg vervolgens enkele druppels vanille-essence toe aan het waswater en was de dieren voor de laatste maal. Maak de dieren niet te droog.
 • Stap 3:
  • Plaats beide dieren samen in een transportmand. De dieren zullen zich nu druk gaan poetsen en vaak ook elkaar. De dieren zullen elkaar nu aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen. Na een paar uur zal de strijd gestreden zijn. Zodra de dieren helemaal droog zijn kan er doorgegaan worden naar stap 4.
 • Stap 4:
  • Nu kunnen de dieren samen in een kooi gezet worden. Zorg ervoor dat deze kooi grondig is schoongemaakt. Ook alle attributen als speelgoed, plankjes en takken. In een enkel geval kan er in de kooi een dominantie strijd ontstaan.

De massa introductie:

Deze methode is geschikt om twee of meer groepen dieren te koppelen of drie of meer individuele dieren die elkaar nog nooit hebben gezien. Deze methode vergt ongeveer een dag tijd.

 • Stap 1:
  • Zorg voor een groot verblijf dat grondig is schoongemaakt waar geen van de dieren die gekoppeld moeten worden in heeft gewoond. Zorg dat er vervoersmandjes gereed staan.
 • Stap 2:
  • Smeer de handen in met vanille-essence en wrijf alle dieren hier mee in. Zet de dieren gelijktijdig in het verblijf. De dieren zullen het verblijf en elkaar nu aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen, meestal ontstaat er een strijd om de rangorde te bepalen. De strijd kan soms nog dagen aanhouden. Er kunnen gevechten volgen waarbij daadwerkelijk kleine verwondingen ontstaan. Dat is vrij normaal.
   Als er ernstigere verwonding worden toegebracht bij meerdere dieren door een en hetzelfde dier, dan is het verstandig dit dier uit de groep te verwijderen.